Talerz obiadowy
Średnica: ok. 24 cm
Materiał: masa własna producenta - autorska mieszanka porcelany i odpadów produkcyjnych z pracowni
Technika produkcji: koło garncarskie
Gładki i satynowo szkliwiony wewnątrz, zewnętrzna część naczynia jest surowa, nieszkliwiona, lekko chropowata. Formowany ręcznie na kole garncarskim.
Twórcy ze Spółdzielni Zakwas nie boją się eksperymentów z materiałem ceramicznym: mieszanka powstała z porcelany i odpadków poprodukcyjnych nie tylko sprzyja obiegowi zamkniętemu surowców w pracowni, ale i zapewnia dużą wytrzymałość naczynia oraz dobrą izolację ciepła. A i efekty wizualne i "dotykowe" są nie do podrobienia.
Ze względu na ręczne metody wykonania, każde naczynie jest unikatowe, a pojemności poszczególnych z nich mogą nieznacznie różnić się od tych podanych w opisie.
Naczynie nadaje się do mycia w zmywarce a także używania w mikrofalówce.