Miejskie ogrodnictwo, czyli jak uprawiać jedzenie w mieście
Autor: Dominika Krzych, Katarzyna Basiewicz
Wydawnictwo: Znak
Rok wydania: 2022
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Liczba stron: 272
Format: 20.5x25.0 cm
Numer ISBN: 978-83-240-7655-0
Miejskie ogrodnictwo, czyli jak uprawiać jedzenie w mieście – opis wydawcy
Mieszkasz w mieście, ale marzysz o samodzielnie wyhodowanym pomidorze czy szpinaku? Nic prostszego!
Witaj w świecie miejskiego ogrodnictwa! Mnóstwo tutaj doniczek, nasion, pomidorów, truskawek i zarośniętych balkonów. Jest też trochę ziemi pod paznokciami i zalanych parapetów, ale wierzymy, że i tak ci się spodoba.
Napisałyśmy tę książkę, żeby zaprosić cię do zielonego świata w mieście. Do magicznej krainy ze szczęśliwymi ludźmi, która naprawdę istnieje. Nie wierzysz? Stwórz nawet najmniejszy ogródek na parapecie i obserwuj, jak rosną rośliny, a przekonasz się, ile radości daje uprawianie i zjadanie (!) własnych warzyw.
Z tej książki dowiesz się:
• od czego w ogóle zacząć,
• ile to kosztuje,
• do czego przydadzą ci się szpatułki laryngologiczne i pudełka po jogurtach,
• jak wysoko może wspiąć się dynia,
• czy kalafiory lubią się z kapustą,
• jak zmieniać świat.